10º Aniversario
¡El capitán cumple diez años!
descúbrelo

Sant Jordi a l’Ampli: Una invasió silenciosa

Por AMPLI Associació de musictecaris  ·  22.04.2016

BONA DIADA

Ara farà un any que els musictecaris recomanàvem, entre d’altres títols, el llibre d’Alex Ross “El ruido eterno”. Enguany recomanem un llibre, bé, més aviat un petit assaig, publicat en e-book que reprèn el fil del llibre del crític americà.

Una invasión silenciosa. Cómo los autodidactas del pop han conquistado el espacio de la música clásica. Javier Blánquez. Capitán Swing. Madrid, 2014.

Javier Blánquez és periodista i crític musical de diversos mitjans. És a més el coordinador (i autor d’alguns capítols) del llibre “Loops. Una historia de la música electrónica” (Random House Mondadori, 2012). També és professor d’història de la música moderna a l’EUMES (Escola de Música Avançada i So) de Girona. Llegint aquest llibre he recordat el primer disc “indie” que vaig pensar que tenia alguna peça que s’acostava a la música clàssica: “Handwriting” (Quartestick, 1995) de Rachel’s. Blánquez no esmenta aquest disc en el seu breu però nutritiu assaig, molt útil per futures adquisicions musicals bibliotecàries, però si que menciona altres grups de l’escena “indie” com Radiohead, Stars of the Lid i Björk o de l’electrònica com Tim Hecker, Ben Frost o Nils Frahm.

Tots aquests músics tenen en comú que han normalitzat el diàleg entre la música clàssica i la música popular. I aquest és el tema del llibre, com des d’una nova manera d’entendre l’ofici de compositor i amb una aproximació humil i autodidacta, propera a la filosofia del “do it yourself”, hi ha una sèrie de músics que no pertanyen ni a la música clàssica ni a l’experimental i que es poden englobar sota l’etiqueta de “modern classical”, que estan construint un pont que uneix les textures del tardo-romanticisme amb les estructures del pop i l’electrònica abstracta. Des de l’Ampli us recomanem dos CD que podeu trobar a les biblioteques de Girona i que també s’esmenten a “Una invasión silenciosa”: “Recomposed by Max Richter. The Four Seasons” i “Spaces” de Nils Frahm.

Un capítol del llibre està dedicat al piano i pot resultar interessant llegir-lo abans d’anar al concert del pianista Vladimir Ashkenazy a l’Auditori de Girona, que celebra 10 anys i a la xerrada prèvia que s’ofereix. No perquè “Una invasión silenciosa” i el repertori que tocarà Ashkenazy -que inclou Ravel, esmentat també al llibre de Blánquez- s’excloguin, sinó perquè junts poden ajudar a obrir moltes orelles.

Ver artículo original